MICA

MICA
Mica este un termen cu care sunt denumite un grup de minerale care formează cristale in sistem monoclinic, fiind carac­terizate printr-un clivaj perfect care permite separarea ei in foi foarte subţiri şi, uneori, elastice.
Mica este formată din silicaţi complecşi de aluminiu, cu o culoare diversă, in funcţie de impurităţi. Mica are o duritatea intre 2 şi 4 pe scara Mohs şi o densitate relativă intre 2.7 şi 3.2.
Diferitele varietăţi de mică (peste 100 cercetate cu raze X) se deosebesc de silicaţii din grupa talcului, prin aceea că un sfert in atomii de siliciu sunt inlocuiţi statistic prin aluminiu.
Formele cele mai importante de mică sunt: muscovitul sau mica potasică KAl2[(HO,F)2(AlSi3O10)], biotitul sau mica de fier-magneziu K(Mg,Fe)3[(HO,F)2(AlSi3O10)], lepidolitul şi flogopitul KMg3AlSi3O10(F,OH)2.
Alte variante de mică, mai rar intalnite sunt: hendricksita, anandita (Ba,K,)(Fe,Mg)3(Si,Al,Fe)4O10(Cl,OH,F)2, clintonita, mar­gherita etc.
Muscovitul, denumit şi mică albă sau mică obişnuită, conţine potasiu şi aluminiu. Este transparent in foi subţiri şi translucid in blocuri groase. Este colorat in tonuri deschise de galben, maro, verde sau roşu.
Figura 1.a) şi b) prezintă aspectul a două mostre de mică muscovit. Figura 1.c) este o fotografie a unei folii de mică in lumină polarizată. Figura 1.d) arată microporii existenţi in cristalul de mică, imagine realizată cu microscopul electronic. In figura 1.e) este schematizată structura cristalului de muscovit.

Mica

Mica

Figura 1. Mica

Published in: on 20/02/2010 at 11:12  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://materialedeconstructie.wordpress.com/2010/02/20/mica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: