Blocuri de sticlă suflate cu goluri

Blocurile suflate reprezintă articole de sticlă voluminoasă cu contur profilat, ce permite de a le îmbina unul cu altul la zidirea îngrădirii translucide. Ele se produc pe automate prese de suflare, destinate pentru producerea sticlelor. Blocul suflat se obţine cu orificii cu diametrul 10mm în partea dorssală, de aceea camera lui nu este vacumată.

Grosimea pereţilor blocurilor de sticlă suflate e mult mai mică, decît la cele sudate, de aceeaa permeabilitatea lor la lumină este mai mare. Însă în construcţii de îngrădire această prioritate a blocurilor de suflat de pierde, deoarece în timpul zidirii din cauza dimensiunilor mici rosturile ocupă o suprafaţă mare. Pereţii subţiaţi micşorează rezistenţa la comprimare ş irezistenţa la şoc a blocurilor de suflat, ceea ce limitează domeniul lor de folosire. Blocurile de sticlă suflate se folosesc la umplerea umplerea spaţiilor pentru ferestre cu suprafaţa pînă la 4m în pereţi exteriori şi în pereţi portanţi, intermediari, translucizi.

Strierea, ornamente şi colorare a blocurilor de sticlă. Efectul de propagare a luminii se produc cu ajutorul zimţurilor sau ornamentelor, ce se formează pe suprafeţele interioare a pereţilor frontali la modelare semiblocurilor.

În dependenţă de distanţa dintre vîrfurile şi muchia prismei şi lentilei, zimţurile se împart în 3 grupe: în I grupă distanţa dintre vîrf şi muchie este cea mai mare; în a III – cea mai mică.

Înălţimea zimţurilor la toate grupele este aceaşi – de la 1,5 pînă la 2mm. Caracterul srtierii influenşează permeabilitatea la lumină a blocurilor de sticlă striate a I grupe este mai mare decît cea II-a.

Aspectul estetic a construcţiilor translucide se îmbunătăţeşte la folosirea blocurilor de sticlă cu ornament reliefat bine exprimat.

Proprietăţile de exploatare şi estetice a blocurilor de sticlă depind nu numai de constrcţia lor, forma şi caracterul structurii, dar şi de prezenţa defectelor sticlei, legate de tehnologia de topire şi modelare.

Pentru a mări calităţile arhitectonice şi estetice a îngrădirilor translucide se folosesc blocurile de sticlă colorate în formă de elemente separate sau perete plin.

Sunt mai multe metode de colorare a blocurilor de sticlă.

Colorării se poate supune toată masa de sticlă în cuptor cu baie. Această metodă nu a găsit o largă folosire deoarece, nu este posibil de a schimba culoarea masei de sticlă într-un timpscurt la trecerea producerii blocurilor de sticlă de altă culoare.

Prin altă metodă se colorează numai acea parte a masei de sticlă care înainte de fabricare trece prin convertizor.     Colorantul se introduce în masa de sticlă ce se află în convertizor. Masa de sticlă colorată se supune colorizării şi luminizării. Metoda este mai mobilă, dar are o răspîndire limitată, deoarece apar complicaţii la introducerea colorantului în masa de sticlă. Pe lîngă aceasta o influenţă negativă arer încălzirea dublă a masei de sticlă. Este şi metoda rece de vopsire a blocurilor de sticlă, la care sunt supuşi pereţii interiori după îmbinarea ambelor jumătăţi pe calea injectării sub presiunea colorantului organic prin orificiu în cameră.

Coloranţii organici permit de a obţine blocuri de sticlă de calitate înaltă cu un asortiment larg şi o gamă de culori bogată. Fabricate prin această metodă blocurile de sticlă colorate se folosesc în temei pentru garnisirea încăperilor interioare, deoarece sub acţiunea razelor ultraviolete blocul se decolorează.

Published in: on 27/08/2010 at 13:09  Comments (2)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://materialedeconstructie.wordpress.com/2010/08/27/blocuri-de-sticla-suflate-cu-goluri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Notify me of new posts via email.
    +1


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: