Influenţa dozajului de ciment

Sub aspect cantitativ, dozajul de ciment poate influenţa caracteristicile structurale şi în general caracteristicile tehnice ale betoanelor (mortarelor) atât în stare proaspătă cât şi întărită.

În stare proaspătă, o creştere a dozajului de ciment, la un raport A/C contant, va îmbunătăţi lucrabilitatea betonului în sensul creşterii fluidităţii şi a coeziunii interne a amestecului, o reducere a tendinţei de segregare, creşterea omogenităţii structurale a betonului întărit.

Cercetările efectuate pe beton întărit, au pus în evidenţă modificările structurale prin modificarea rezistenţei mecanice a betoanelor, produsă de creşterea dozajului de ciment.

Este cunoscut faptul că betonul prezintă o contracţie de aproximativ 10 ori mai mică decât piatra de ciment, ca urmare a consumării acestora la nivelul agregatelor. Dar atât contracţia cât şi deformaţiile vâscos-plastice sunt determinate de piatra de ciment. Deci cu cât dozajul de ciment creşte, contracţia betonului va fi mai mare, deformaţiile vâscos-plastice vor creşte. În aceste condiţii, de la o anumită valoare a dozajului de ciment, rezistenţa devine independentă de dozajul de ciment.

S-a constatat că raportul dintre rezistenţa betonului şi dozaj (creşterea specifică) are valoarea maxima pentru dozajele de ciment situate între 300 şi 400 kg de ciment la m3 beton.

Din punct de vedere macrostructural, se poate aprecia că pentru un agregat dat (ca natură, dozaj şi granulozitate) există o valoare a dozajului de ciment până la care capacitatea de înglobare a agregatelor în matrice şi adeziunea matrice-agregat se îmbunătăţesc. O creştere în continuare a volumului pietrei de ciment din beton va conduce la  micşorarea compactităţii betonului.

Betonul este un sistem microporos, microfisurat, iar volumul porilor într-un beton compact convenţional nu depăşeşte 5-7% din volumul aparent al betonului. Volumul de pori va creşte, prin mărirea dozajului de ciment peste cel normal. Prin porozitatea sa betonul va avea comportări mai bune la solicitări mecanice, la permeabilitate şi la coroziune, în condiţiile în care aceste caracteristici sunt determinate atât de volumul porilor cât şi de natura, forma şi distribuţia lor tipodimensională.

The URI to TrackBack this entry is: https://materialedeconstructie.wordpress.com/2010/12/10/influenta-dozajului-de-ciment/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: