COMPONENETII BETONULUI – Agregate pentru betoane

GENERALITĂŢI

Agregatele sunt materiale granulare naturale sau artificiale care se folosesc la prepararea mortarelor şi betoanelor de ciment şi la alte lucrări de construcţii.

Agregatele se pot obţine din roci naturale, în mod direct sau prin operaţiuni de sortare-concasare (balast, nisip, pietriş, provenite din albiile râurilor şi lacurilor sau piatră spertă, prin  concasare ori prin procedee industriale – agregate de concasaj).

Agregatele ocupă cel puţin 75% din volumul betonului şi de aceea calitatea acestora influenţează direct caracteristicile de rezistenţă şi durabilitatea betonului.

Toate agregatele sunt reactive, diferenţa dintre ele constând numai prin caracteristicile reacţiilor la care participă (natură, intensitate, viteză, efect).

Agregatul este un material mult mai ieftin decât cimentul şi de aceea este avantajos să aibă o pondere cât mai mare în compoziţia betonului. De asemenea, agregatul asigură betonului o mai mare stabilitate a volumului şi o durabilitate ridicată. Proprietăţile unui agregat depind în totalitate de proprietăţile rocii originale: compoziţie chimică şi mineralogică, caracterele petrografice, greutatea specifică, durabilitate, rezistenţă, stabilitate fizică şi chimică, structura porilor etc. Pe de altă parte, agregatul poate căpăta şi unele proprietăţi diferite de roca din care a derivat: forma şi dimensiunea particulelor, textura, absorbţia etc. Toate aceste proprietăţi pot influenţa capital calitatea betonului fie în stare proaspătă, fie în stare întărită.

Clasificări

Principalele criterii de clasificare ale agregatelor sunt următoarele:

Daca dorici mai departe click aici Agregate

The URI to TrackBack this entry is: https://materialedeconstructie.wordpress.com/2010/12/23/componenetii-betonului-%e2%80%93-agregate-pentru-betoane/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: